Afgelopen maand een rumfabriek in Guadeloupe bezocht, deze is vrij toegankelijk en een walhalla voor een industrieel fotograaf.
Vroeger werd er rietsuiker gemaakt, waar er op Guadeloupe vele fabrieken van waren, maar na de opkomst van de bietsuiker in Europa gingen de meeste failliet.
Deze fabriek is overgeschakeld op rum om zo te overleven, net als een aantal andere, waardoor Guadeloupe nu diverse rumfabrieken kent.
Ik gebruik niet de naam distilleerderij omdat dat slechts een deel van het proces is.
Het proces begint met het storten en invoeren van de geoogste rietsuikerstengels,
deze zijn dan al in stukken van ongeveer 20cm, wat gebeurt bij het oogsten.
De volgende stap is het vermorzelen van de stukken stengel, waardoor het sap uit de stengels vrijkomt.
Hiervoor is veel kracht nodig, te zien aan het robuuste aandrijfwerk en op het terrein liggen overal de versleten snijrollen.
Dit sap gaat naar grote open vaten waar fermentatie plaatsvindt.
Hierbij wordt suiker in alcohol omgezet met behulp van gist.
Dit bij een temperatuur van ongeveer 35 graden, in Guadeloupe is daar koeling voor nodig.
En na twee a drie dagen er is dan ongeveer 5% alcohol ontstaan, de mout.
Deze mout gaat naar de distilleerderij, waarbij het alcoholpercentage oploopt tot ongeveer 80%.
Hierbij wordt na afkoeling water toegevoegd om het alcoholpercentage terug te brengen tot ongeveer 50%.
Hiervan wordt, na zes maanden opslag, de goedkoopste witte rum gemaakt.
Een deel gaat echter ook naar de opslag in tonnen waar het kan rijpen, hier ontstaan de duurdere (betere) rumsoorten.
Na twaalf tot achttien maanden de eerste bruine rum, en na minimaal drie jaar de “Rhum Vieux”.
Er ontstaat ook veel afval van de rietstengels, de bagasse.
Dit wordt deels hergebruikt voor het maken van stoom voor het distillatieproces.
Een ander deel wordt samen met de vinasse, het restproduct van de distillatie, meststof voor de suikerrietvelden.
Een unieke fabriek waar je vrij kunt rondlopen en mag fotograferen.
TIP, neem oordopjes mee, het lawaai is behoorlijk, zeker als je wat langer wilt rondlopen.
Hun website; Damoiseau , met drie leuke 360 graden filmpjes.
Leave a reply